Jak nahradit mouku nebo cukr zdravějšími alternativami?


Kdo by nemilovat sladké? Bez něj si jen málokdo dokáže život představit. Jenže pokud se snažíme zhubnout nějaké to kilo, tak slaďoučké dezerty nejsou zrovna tím nejlepším spolubojovníkem za dokonalou postavu. Nebo ano? Pokud se snažíte o redukci váhy, nemusíte dávat hned sbohem mlsání. Existuje totiž celá řada ingrediencí, která se dá nahradit zdravější alternativou, a ve výsledku si ani nevšimnete, že je v dezertu něco jinak. Můžete si tak dopřát mlsání bez výčitek a strachu stoupnout na váhu.

lžíce cukru

Čas od času si něco sladkého dopřeje téměř každý. Proč tedy po zhltnutí kusu dortu máme takové výčitky svědomí? Zkuste si upéct takovou dobrotu, po které rozhodně výčitky svědomí nehrozí. Je totiž složená se samých zdravých ingrediencí, které s ručičkou váhy nezahýbou. Možná vás až překvapí, jak snadné je upéct zdravé varianty některých námi oblíbených dezertů.

Cukr? Co raději zdravější alternativu v podobě medu nebo čekanky?

Také vás při pečení pokaždé překvapí množství cukru v receptu? Běžný rafinovaný cukr našemu zdraví příliš neprospívá, proč ho tedy nenahradit?

  • Med

Med obsahuje celou řadu prospěšných látek oproti běžnému cukru. Navíc díky jeho vyšší sladivosti vám bude stačit k oslazení daleko menší množství.

  • Čekankový sirup

Čekankový sirup má velmi nízký glykemický index a obsahuje velké množství zdraví prospěšné vlákniny.

Bez bílé pšeničné mouky se hravě obejdete

celozrnná mouka

Bílá pšeničná mouka byla doménou již našich babiček, jenže pro naše tělo tento druh mouky není příliš zdravý. Přitom její přítomnost v kuchyni můžeme zcela určitě oželet.

Celozrnná mouka je pro naše tělo mnohonásobně zdravější. Od klasické bílé mouky se liší hlavně větším množstvím vlákniny, která nás zasytí na podstatně delší dobu. Které druhy mouky jsou ale vhodné na pečení?