Erös pista pro přípravu pikantních pokrmů
Po sametové revoluci v roce 1989 se mnoho lidà z ÄŒeskoslovenska snažilo vycestovat na dovolenou na západ – do Rakouska, Francie, Spolkové republiky NÄ›mecko, do Å panÄ›lska, a zemÄ› bývalého socialistického bloku zůstávaly stranou zájmu. Je to celkem pochopitelné, ale ne každý si takto poÄÃnal a naÅ¡li se i lidé, co zůstali svým oblÃbeným destinacÃm vÄ›rnÃ. Jednou z nich bylo i MaÄarsko, zemÄ› velmi krásná, zajÃmavá a bohatá na kulturnà tradice, památky a pÅ™edevÅ¡Ãm zemÄ›dÄ›lské plodiny.
Pokud jste v MaÄarsku nikdy nebyli, a nemáte tuÅ¡enÃ, o co pÅ™icházÃte, rádi bychom vám pÅ™ipomnÄ›li, že si tu můžete dopřát skuteÄné ovocné Äi zeleninové hody. PÄ›stuje se tu pÅ™evážnÄ› v rodinných farmách kukuÅ™ice, pÅ¡enice, brambory, jablka, meruňky, broskve, rajÄata, okurky a mimo jiné i papriky.
PrávÄ› paprikám se tu velice dobÅ™e daÅ™Ã, je tu dostatek slunce, optimálnà dennà i noÄnà teplota vzduchu a kontinentálnà podnebÃ. Papriky se z MaÄarska vyvážà do mnoha zemà svÄ›ta buÄ jako Äerstvá zelenina, anebo v podobÄ› koÅ™enÃ. Paprika je rovněž surovinou pro tradiÄnà dochucovacà prostÅ™edek, který si za dlouhá desetiletà vybudoval, nazývá se Erös pista a můžete se s nÃm setkat v nÄ›kterých specializovaných obchodech.
Co je to Erös pista
Tento výrobek na ÄistÄ› pÅ™Ãrodnà bázi je v podstatÄ›, zjednoduÅ¡enÄ› Å™eÄeno, papriková pálivá pasta. KromÄ› mleté Äervené pálivé papriky (syrové) se v nÄ›m nacházà pouze sůl, zahuÅ¡Å¥ujÃcà látka (xanthan), kyselina citronová a konzervaÄnà látka sorban draselný.
Erös pistu můžete využÃt v různých pokrmech, jako jsou guláše, polévky, pomazánky, nebo tÅ™eba pikantnà omáÄky, vhodné jako pÅ™Ãloha k luÅ¡tÄ›ninám, Å¡pagetám Äi rýži. Krém je vhodný pro mexickou, italskou a maÄarskou kuchyni, ale v zásadÄ› nejste niÄÃm omezeni, pokud milujete pálivé a pikantnà pokrmy a rádi experimentujete a vytvářÃte i vlastnà recepty.