Erös pista pro přípravu pikantních pokrmů


Po sametové revoluci v roce 1989 se mnoho lidí z ÄŒeskoslovenska snažilo vycestovat na dovolenou na západ – do Rakouska, Francie, Spolkové republiky NÄ›mecko, do Å panÄ›lska, a zemÄ› bývalého socialistického bloku zůstávaly stranou zájmu. Je to celkem pochopitelné, ale ne každý si takto poÄínal a naÅ¡li se i lidé, co zůstali svým oblíbeným destinacím vÄ›rní. Jednou z nich bylo i MaÄarsko, zemÄ› velmi krásná, zajímavá a bohatá na kulturní tradice, památky a pÅ™edevším zemÄ›dÄ›lské plodiny.

loÄka na Balatonu

Pokud jste v MaÄarsku nikdy nebyli, a nemáte tuÅ¡ení, o co pÅ™icházíte, rádi bychom vám pÅ™ipomnÄ›li, že si tu můžete dopřát skuteÄné ovocné Äi zeleninové hody. PÄ›stuje se tu pÅ™evážnÄ› v rodinných farmách kukuÅ™ice, pÅ¡enice, brambory, jablka, meruňky, broskve, rajÄata, okurky a mimo jiné i papriky.

PrávÄ› paprikám se tu velice dobÅ™e daří, je tu dostatek slunce, optimální denní i noÄní teplota vzduchu a kontinentální podnebí. Papriky se z MaÄarska vyváží do mnoha zemí svÄ›ta buÄ jako Äerstvá zelenina, anebo v podobÄ› koÅ™ení. Paprika je rovněž surovinou pro tradiÄní dochucovací prostÅ™edek, který si za dlouhá desetiletí vybudoval, nazývá se Erös pista a můžete se s ním setkat v nÄ›kterých specializovaných obchodech.

maÄarská paprika

Co je to Erös pista

Tento výrobek na ÄistÄ› přírodní bázi je v podstatÄ›, zjednoduÅ¡enÄ› Å™eÄeno, papriková pálivá pasta. KromÄ› mleté Äervené pálivé papriky (syrové) se v nÄ›m nachází pouze sůl, zahuÅ¡Å¥ující látka (xanthan), kyselina citronová a konzervaÄní látka sorban draselný.

Erös pistu můžete využít v různých pokrmech, jako jsou guláše, polévky, pomazánky, nebo tÅ™eba pikantní omáÄky, vhodné jako příloha k luÅ¡tÄ›ninám, Å¡pagetám Äi rýži. Krém je vhodný pro mexickou, italskou a maÄarskou kuchyni, ale v zásadÄ› nejste niÄím omezeni, pokud milujete pálivé a pikantní pokrmy a rádi experimentujete a vytváříte i vlastní recepty.